İşçi Partisi, Depremin Altıncı Ayında Bölge Raporunu Açıkladı: “Milli Dayanışma Paketi adını verdikleri bu Ganimet Paketi ile…
İşçi Partisi, Kahramanmaraş’ta yaşanan 6 Şubat depremlerinin altıncı ayında hazırladığı raporun detaylarını bugün parti genel merkezinde düzenlediği basın açıklamasıyla duyurdu. EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan ve EMEP Genel Başkan Yardımcısı Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, “AKP’de sorunlar çözülmedi, çoğaldı” başlıklı raporun ayrıntılarını açıkladı.
Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Selma Gürkan, hükümetin konteyner alanlarında ayrımcılık yaptığını belirterek, “Nüfusun özelliklerine göre diğer mahallelerden vatandaşları Alevi mahallelerine götürerek mahallelere yerleştirerek yerleşim kurmaya çalışıyorlar. Alevi mahallelerindeki vatandaşları şehre 25 kilometre uzaklıktaki konteynerlere gitmeye zorluyor.”
Konteyner alanlarının sağlıklı bir yapıya sahip olmadığını belirten Gürkan, “İnsanları 6 ila 8 kişilik konteyner alanlarında barınmaya mahkum eden bir anlayışla karşı karşıyayız. Konteyner yapılarının tavanlarının ısı ile çöktüğünü görebiliyoruz. rüzgara ve suya dayanıklı değildir.” Gürkan şunları söyledi:
“Konut sorununun bir modülü olarak bölgede kiralar büyük sorun teşkil ediyor. İskenderun’da 3+1 konutlar 12 bin TL civarında kiralanırken Dörtyol’da 16 bin 500 TL. Kahramanmaraş’ta kira fiyatları 7-700 TL’ye ulaştı. bin 15 bin Halk sağlığı açısından.Depremin ilk günlerinde sağlık hizmetlerinin sunumunda da sıkıntılar yaşandı.Aradan 6 ay geçmesine rağmen halk sağlığı ve sağlık hizmetlerinde çok değerli konulara şahit oluyoruz. Sağlık hizmetlerinin sunumunda büyük sorunlar var 47 bina ağır hasarlı Sağlık çalışanlarının da büyük ölçüde göç ettiği bir durumla karşı karşıyayız Kadın sağlığına da önem vermek gerekiyor Su ve hijyen ekipmanları hala çok değerli Antakya’nın Samandağ ve Hatay ilçelerinde hamilelerin acil doğum yapacakları bir devlet hastanesi yok.Özel hastaneler var.Özel hastanelerin fiyatlarını hepimiz biliyoruz.Doğum kontrol araçlarına erişimde sıkıntı yaşadıkları gözlemleniyor. bu bölgede.”
Gürkan, “Su sorunu değerli bir sorun ve suya ulaşamama durumu devam ediyor. Tankerlerin ve şebekelerin temiz olmadığı ortada” diyen Gürkan, eğitim sorunlarının da devam ettiğini sözlerine ekledi. Gürkan, “Bugün eğitim konularının devam ettiğini gözlemliyoruz. Sağlam eğitim binaları kamu kurumu olarak valiliklerin emrine tahsis ediliyor. Önümüzdeki dönemde okulların da açılacağını düşünürsek eğitimin değerli bir değer olmaya devam ettiğini söyleyebiliriz. Bölgedeki çocukların sorunu. Tarikatlara ve cemaatlere eğitim hizmeti götüren bir hükümetle karşı karşıyayız diyebiliriz” dedi.
Selma Gürkan, depremin 6. ayında temel ihtiyaç maddelerine en zor ulaşanların üretici ve köylüler olduğunu belirtti. Depremi fırsata çevirirken, deprem sürecini fırsata çevirme anlayışında patronlar da yer aldı. Depremin üzerinden 6 ay geçmesine rağmen hala çalışanların yemek ve su ihtiyaçları konuşulurken patronlar AFAD’ı işaret ediyor” dedi.
EMEP Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca da şunları söyledi:
“Böyle bir rapor hazırlamamızın sebebi altıncı ayın kritik olması. Altıncı ayın oldukça kritik olması. Altıncı ayda böyle bir rapor hazırlamamızın iki sebebi var. halk sağlığı, barınma, kentin yeniden inşası açısından en temel ihtiyaçların karşılanması açısından Altıncı ay, yerine getirilmeyen her şeyin acısının çok şiddetli bir şekilde ortaya çıktığı zaman dilimlerinden biri olarak tanımlanır. eşik.
Torba kanunun tartışıldığı günlerde, depremin yaralarını saracağı ve gerekli ekonomik ihtiyaçları karşılayacağı söylenen Milli Dayanışma Paketi’ni yürütüyorduk. Milli dayanışma paketi olarak adlandırılan bu yağma paketi, altıncı ayda çözülmemiş sorunlar paketi olarak sunulsa da aslında depremi bir fırsat olarak değerlendirerek tüm ülkeyi yağmalamaya açmak bir bakıma en azından ceplerini milletin elinden almamak. Bu raporda anlatılan bütün sorunlar ortadayken, Milli Dayanışma Paketi adını verdikleri bu yağma paketiyle elini cebimizden hiç çekmeyen iktidarın ikiyüzlülüğü bir kez daha gözler önüne serildi. Hala gıda, su, elektrik, ilaç ve tüm temel ihtiyaç maddelerine ulaşma mücadelesi veren milyonlar, herkesten çok bu ganimet paketinin ne anlama geldiğini tartışıp görüyor ve buna kızıyorlar. Depremin ilk günlerinde toplanan milyonlarca liralık bağışların bugün nerede olduğu deprem vergilerinin akıbetini ve toplanan paraların ne olduğu konusunda ikna edici açıklamalar yapmayan hükümete bir kez daha sormak gerekiyor. yapılmış, altıncı ayda bu resim karşısında “Ne yapıyorsun, ne yapacaksın?” Onu taşıyan bir rapor.”