Haber

Türk ve Japon Bilim Adamları Araştırıyor: ‘Her An 7 Deprem Olabilir’

Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, Türk ve Japon bilim adamlarının Marmara Denizi’nde yürüttüğü fay araştırmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Özener, Marmara’da her an 7’den fazla sarsıntı olabileceğini sözlerine ekledi.

Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerde 40 binden fazla vatandaşımız hayatını kaybetti.

Uzmanların uzun süredir uyarıda bulunduğu Marmara depremi ile ilgili endişeli bekleyiş sürüyor.

Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, Marmara Denizi’nde gerçekleştirdikleri fay hattı araştırmaları hakkında bilgi verdi.

Marmara Denizi’nin 1200 metre altında cihazlarımız var. Cihazları atıyoruz, 6 ay sonra alıyoruz, verilerini toplayıp farklı yerlere koyuyoruz.”

“Böylece fayın tüm özelliklerini anlama şansımız oldu. Çalışmalar hala devam ediyor. Bu cihazlar halen Marmara deniz tabanından veri toplamaya devam etmektedir. Mart ayında bu verileri alacağız. Daha sonra değerlendireceğiz ama uzun soluklu bir iş.”

“Burası deprem bölgesi. Her an 7 ve üzeri deprem olabilir. Ne zaman oldu? Kimse bilmiyor.”

“Yer bilimleri camiası olarak yapacağımız işler orta ve uzun vadelidir. En kısa vadede yapılması gereken bina yapı stokunun güvenli hale getirilmesidir” dedi.

“İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin hızlı tarama formülü ile binaların güvenliğini ve mevcut durumunu belirleyen bir çalışması var. 6 Şubat öncesi ve sonrasında yapılan başvurular arasında çok büyük fark var. Bunun nedeni toplumumuzun yumurta kapıya çarptıktan sonra harekete geçmesidir. Şimdi yapılması gereken toptan yapı stokunun kalitesine bakmak.”

Haluk Özener, Marmara Denizi’ndeki çalışmaların Türk ve Japon bilim adamları tarafından yürütüldüğünü sözlerine ekledi.

haber-mucur.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu